Balaclava – et andet ord for en elefanthue


I store træk er en balaclava et andet ord for en elefanthue. Men da elefanthue både klinger meget af børn og af kriminalitet, så vælger flere og flere at benytte sig af ordet balaclava.

I de seneste år, hvor rigtig mange er begyndt og køre mountainbike og i de seneste årti, hvor flere og flere af os, har haft økonomi til og mulighed for, at tage på skiferie, så er balaclava blevet en efterspurgt vare.

Hvad er en balaclava?

Mange tror fejlagtigt, at en balaclava er betegnelsen for en elefanthue fra en bestemt producent. Med andre ord, så tror de, at balaclava er et brand. Det er det ikke. I stedet er balaclava ganske enkelt et andet ord for en elefanthue. Ligesom elefanthuen, så findes en balaclava i mange varianter, både hvad angår design og materialer og balaclavaen findes nok også i flere, når det kommer til stykket.
Se udvalgte balaclavaer her

Hvad bruger man en balaclava til?


Det samme som man bruger en elefanthue til. At holde både hoved, ører og kinder varme. For børn bruges den som en ganske almindelige hue, når de skal ud og lege, men for voksne benyttes den hovedsagligt i forbindelse med sport eller under transport. I forbindelse med sport, ser man den oftest til cykling eller til skisport eller generelt i de sportsgrene, hvor man benytter sig af en hjelm. Også under transport på fx motorcykel, vil man se, at mange benytter sig af en balaclava om vinteren eller blot hen i efteråret, for at beskytte hovedsageligt deres kinder mod kulde.
Når man skal vælge balaclava skal man overveje, hvilken kombination af balaclava man vil have:

  •     Varm balaclava
  •     Tynd balaclava
  •     Hovedløs balaclava
  •     Lukket balaclava
  •     Åben balaclava
  •     Vindtæt balaclava
  •     Vandtæt balaclava
  •     Åndbar balaclava
  •     Billig balaclava

Varm balaclava

Hvis man kun skal bruge sin balaclava om vinteren, så er det vigtigt at sikre sig, at man får en varm balaclava. Der findes rigtig mange forskellige materialer, som kan sikre, at en balaclava er varm og hvis det er noget, som du går efter, så skal du gå efter en elefanthue i uld, fleece eller tildels også bommuld

Tynd balaclava


Hvis du skal bruge din balaclava under noget, såsom fx en cykelhjelm, skihjelm eller en styrthjelm, så betyder det sikkert en del for dig, at den ikke er for tyk. Der findes rigtig mange balaclavaer, som er lavet med henblik på, at skulle bruges som hjelmhue og hvis du kigger efter en balaclava hos enten en cykelhandler, en skiudstyrsforhandler eller hos forhandlere af motorcykel og knallertudstyr, så får du en hjelmhue som ikke er for tyk.

Hovedløs Balaclava


Hvis man skal bruge sin balaclava under en styrhjelm eller hvis man skal have en anden varm hue på, så kan man godt være interesseret i at få fat i en balaclava, som ikke er lukket i toppen, da det ellers kan blive for varmt at bruge den. Også hvis man dyrker jagt, kan denne type elefanthue være rigtig god, da det kan være svært at få en almindelig jagthue til at sidde fast udenpå en almindelig balaclava.

Lukket balaclava


En lukket balaclava er en elefanthue, hvor der er så lidt hul som muligt. Her kan man få mange forskellige modeller, lige fra nogle hvor der kun er huller til øjne og til andre, hvor der også er huller til mund og næse. Hvis man vælger denne form for hue, så kan det anbefales at være meget opmærksom på, at elefanthuen er åndbar. Hvis det ikke er en specielt åndbar hue, så skal der som minimum være lavet hul til at ånde igennem ved både næse og mund. På nogle balaclavaer ser man at “åndehullerne” er lavet på samme måde som lydhuller er i en hue. Dette giver en god mulighed for at komme af med fugten fra ens ånde, men man skal stadig være opmærksom på, at hvis man skal bruge huen til sport, så er det ikke nok, at man kan slippe af med fugten fra ånden.

Åben balaclava


En åben balaclava har en åbning omkring det meste af ansigtet. Denne type balaclava ser ikke nær så “kriminel” ud, som mange af de andre gør. Det er denne type, som man oftest ser brugt som balaclava til børn. Hvis man vælger denne type balaclava, så er man fri for, at tænke så meget i åndbarhed, da man ikke har stof for munden og for næsen.

Vindtæt balaclava

Hvis man skal bruge sin balaclava til transport, så vil man ofte lægge meget vægt på, at man får en vindtæt balaclava. Ved bevægelse øges den såkaldte chillfaktor og derfor kan 2 graders frost føles som 20 graders frost eller mere, hvis man sidder på en cykel på vej ned af en god bakke.
Se udvalgte balaclavaer her

Vandtæt balaclava

Der er også stor forskel på, om man har brug for en vandtæt balaclava eller ej. I takt med at vandsøjletrykket (som man måler vandtæthed efter) stiger, falder åndbarheden også. Og derfor vil man i nogle tilfælde, vælge en mindre vandtæt elefanthue og i andre tilfælde en mere balaclava. Hvis man fx bruger sin balaclava til fiskeri fra båd om vinteren, så vil det være afgørende at ens hue er 100 % vandtæt og mindre vigtigt, om den er åndbar.

Åndbar balaclava

Hvis man derimod bruger sin balaclava til sport, så vil det være katastrofalt, hvis man ikke kan komme af med sveden under huen. Så hvis man gerne vil have en balaclava til sport, som skal være vandtæt og åndbar, så er man nødt til at kigge efter deciderede sports balaclavaer, som er af meget højere kvalitet, men som også er noget dyrere. Derfor skal man gå efter de lidt dyrere balaclavaer, hvis man fx skal bruge dem til mtb kørsel eller til brug på skituren.

Billig balaclava

Hvis man gerne vil have en billig balaclava til fx at tage på ud og lufte hunden i vinter perioden, så kan man med fordel gå efter de helt billige balaclavaer. Man kan få en rigtig fin og billig balaclava til under 50 kr.
Se udvalgte balaclavaer her

Hvis du gerne vil se billeder af de forskellige typer af balaclavaer her.