Wattmåler til cykel

Købet af en wattmåler har i mange år været forbeholdt de professionelle, men i dag har rigtig mange motionscyklister også fået øjnene op for, fordelene i at have en wattmåler til sin cykel. Brugen af wattmålere er er mest udbredt indenfor racercykel – men flere og flere benytter også en wattmåler til mtb eller til spinning for at optimere deres træning og sikre, at de træder optimalt i pedalerne. Både puls og kilometer påvirkes af udefrakommende faktorer. Mens watt er den kraft de overføres fra dig til din cykel. Denne er den samme uanset om du kører i regnvejr eller om du kører i modvind, mens din puls påvirkes af dagsform og terræn og farten påvirkes af vindmodstand og stigninger. Ved at benytte en wattmåler kan du udnytte dine kræfter optimalt og/eller træne optimalt, da du kan holde øje med og styre, om du lægger for meget eller for lidt kraft i pedalerne.

Wattmåler til triathlon

En af grundene til at wattmålere er blevet så populære den seneste tid, hænger formodentlig sammen med, at flere og flere dyrker triathlon. Hvis man skal kunne løbe en fornuftig tur efter cyklingen, så er det vigtigt, at man bruger sine ressourcer fornuftigt, og dette er en wattmåler med til at hjælpe med. En wattmåler er ofte en motiverende faktor, når man kigger på ens speed og der kun står 18 km/t og man så slår blikket over på wattmåleren, som fortæller, at man træder lige det, som man skal. Der er rigtig mange, som kommer til at give den for meget gas i starten af et cyklingen (specielt hvis det regner eller er modvind) og dette resulterer ofte i, at man går kold enten under selve cyklingen eller når man skal løbe. Med en wattmåler kan man styre sit tråd og når man ved, at man fx skal ligge med 250 watt i gennemsnit, så kan man holde det og derved yde sit bedste gennem hele løbet.

Wattmåler vs. Pulsmåler

Når man bruger en wattmåler, måler man den kraft, som man træder med. Når man måler puls, måler man antallet af pulsslag i minuttet. Begge dele vil stige jo hurtigere man cykler eller hvis man holder farten op af fx en bakke. Men ens puls kan påvirkes af mange ting ud over de elementer, som man rammer i på ruten. En puls bliver påvirket af rigtig mange forskellige ting, som fx en tur i byen, dårlig eller afbrudt søvn, høj eller lav temperatur, ens kondition, sygdom og kost. Den kraft som man træder i pedalerne med, er stabil set i forhold til målinger (selvom det ofte ikke føles sådan  ). Men selvom kraften er stabil, så er det ikke ensbetydende med, at man kører med samme hastighed. Når det fx går opad, så skal man yde flere watt for at holde samme hastighed, end man skal, når det går nedad.

Træning med wattmåler

Hvis man gerne vil have det optimale ud af sin træning, så er en wattmåler et must. Men for den almindelige forbruger vægter man ofte ikke den optimale træning nok til, at man vil give omkring 5000 kr. for den billigste wattmåler. Førhen kostede en wattmåler over 10.000 kr. men i dag kan man nøjes med at montere pedalarme med indbyggede wattmålere, som ligger på priser omkring de 5000 kr. Dette er et system, som fungerer ganske fint og som set i forhold til prisen, måler sig fint med et kranksæt med indbygget wattmåler. Langt de fleste wattmålere er lavet til racercykler og derfor ser man også at forhandlere oftest har fx Stages Cycling modeller til fx Shimano Ultegra og Shimano Dura Ace frem for wattmålere til mtb.

Typer af Wattmålere

Der findes flere forskellige typer af wattmålere og disse ligger i hver deres prisklasser og har hver deres fordele og ulemper.
Pedalarme: Pedalarme er den mest populære form for wattmåling i øjeblikket. Dette skyldes både, at det er en forholdsvis billig måde at måle watt på. Men også den lette montering af nye pedalarme vægtes oftest højt. Fordelen ved at benytte sig af fx pedalarme til wattmåling er, at man tydeligt ser, hvis man ikke træder ens. Dette gælder både for, hvis man ikke træder lige meget med begge ben, men også et ujævnt tråd vil kunne måles.
Kranksæt: Wattmåling via kranksættet er en af de dyreste løsninger, når man kigger på måling af watt i forbindelse med cykling. Og foruden at et kranksæt koster omkring 10 ad de store med wattmåling i, så skal man også have fat i en cykelcomputer eller pulsur, som kan connecte med kranksættet. Der er dog færre og færre, som benytter sig af kranksæt med wattmåler i dag.
Pedaler: Hvis man vælger at købe pedaler med wattmåling i, så kan man gå både pedaler med en enkelt sensor og man kan få pedaler med to sensorer. Hvis man vælger den billigste løsning med en sensor, så kan man ikke se, hvis man ikke træder ens med begge ben. Dette kan for nogen være ligegyldigt mens andre synes, at det er af afgørende betydning at få detaljerne med. En af fordelene ved at vælge at købe pedaler med wattmåling i er, at de er super lette af montere. Desuden passer de til langt de fleste typer pedalarme.
Nav: Man kan købe nav eller hele hjul eller hjulsæt, hvor der er indbyggede wattmålere i. En af de store fordele ved denne type måling er, at de er forholdsvis præcise. Et af de nav, som man kan få med wattmåling indbygget er PowerTap. For at måle udbyttet af watt med dette nav skal man benytte sig af PowerAgent software, som følger gratis med navet ved langt de fleste handler. Ulempen ved denne type wattmåling er helt klart prisen samt arbejdet med at få navet monteret i ens hjul.